Бившият главен прокурор Иван Гешев е похарчил 35 хил. лева за

...
Бившият главен прокурор Иван Гешев е похарчил 35 хил. лева за
Коментари Харесай

35 хил. лв. е струвала на държавата последната US визита на Гешев

Бившият основен прокурор Иван Гешев е похарчил 35 хиляди лв. за визитата си в Съединени американски щати през май, по време на която разбра, че се готви свалянето му от поста след импортираното искане на шестима членове на Висш съдебен съвет. 

Официалното посещаване на някогашния основен прокурор в Съединени американски щати през май, единствено дни след гърмежа пред кортежа му, е струвало точно 35 009,60 лв. и е платено от бюджета на прокуратурата. Това излиза наяве от отговор на новата и единствена заместничка на основния прокурор Мария Павлова на въпрос на депутата от “Продължаваме смяната - Демократична България ” Ивайло Мирчев. 

От цялата изхарчена сума, Гешев, дружно с двамата си придружители - Владимир Николов, който е административен началник на Оперативна програма - Плевен, и служителят в дирекция “Публична връзка ” Марчела Пантелеева, са употребявали близо 19 хиляди лв. за квартирни пари и 13 хиляди лв. за пътни разноски. Останалата сума е била изразходена за вътрешен превоз, дневни и медицински застраховки. 

Това следващо и последно като основен прокурор задокеанско посещение на Гешев протича в интервала 6-13 май 2023 година и е осъществено по покана на изпълнителния шеф на Американското ционистко придвижване Хърбърт Блок. В рамките на престоя си в Ню Йорк Гешев е разговарял с представители на Американското ционистко придвижване, Американски европейски комитет, Световен еврейски конгрес, “B’nai B`rith International ”, Лига срещу поругаването и Конференция на президентите на американски еврейски организации. Във Вашингтон той се е срещал с конгресмените Ник Лалота и Андрю Гарбарино по въпроси, свързани със стратегическото място на България в НАТО и Европейски Съюз и правни аспекти на противодействието на киберпрестъпленията. Проведени са и още няколко срещи с конгресмени във Вашингтон по тематики, свързани с правоприлагането, битката с корупцията и противодействието на зловредното съветско въздействие, излиза наяве още от отговора.

За неофициалната част от тази аудиенция, когато схваща, че му желаят оставката, Гешев описа в детайли на двете си следващи конференции. Както и за известията, които е получил на летището с цитати от Мечо Пух, скрити закани по неговите тълкувания какво ще стане със фамилията му, в случай че самичък, непринудено не си подаде оставката. 

Детайл, само че сладкодумен, бяха аксесоарите, които към този момент някогашният основен прокурор беше избрал при тези си две медийни изяви - с детайли от американското знаме, както и знаците и на Демократическата, и на Републиканската партия.

Няколко месеца по-рано още веднъж като проява на поддръжката, която има от Съединени американски щати Гешев, от пресцентъра на прокуратурата оповестиха в публично известие, че той отива на обичайна годишна закуска във Вашигтон, като някои медии прибавиха, че това става по покана на американския президент Джо Байдън. Постепенно новината беше обелена от украсите - като се оказа, че няма покана от Байдън, нито изобщо за наличие навръх това събитие. Българският основен прокурор в действителност участваше в друго мероприятие във Вашингтон, организирано от някогашни и действащи сенатори и конгресмени, които са имали роля в провеждането на закуските през годините. Това е т. нар. Международна фондация, известна и като " Семейството ". Сред деятелите на това събитие бяха именно конгресмените републиканци Робърт Адерхолt и Пийт Сешънс, по чиято покана прокуратурата публично призна, че Гешев е във Вашингтон

Въпреки че пресцентърът на държавното обвиняване пусна тогава няколко информации, съпроводени със фотоси с въппрсните конгресмени, на въпрос още веднъж на Мирчев беше отговорено, че Гешев е бил в отпуска по време на това посещаване.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР